Ποιότητα αέρα εσωτερικού χώρου για καλύτερη υγεία και ευεξία
Όσον αφορά τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της υγείας, όλοι έχουμε ακούσει τις συνηθισμένες συμβουλές σχετικά με την κατανάλωση υγιεινού φαγητού και την άσκηση. Υπάρχει όμως μια άλλη πτυχή της καθημερινής μας ζωής, που μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία, αλλά μόλις που γίνεται αντιληπτή στο ραντάρ των περισσότερων ανθρώπων. Αυτή είναι η ποιότητα του αέρα μέσα στους χώρους όπου ζούμε, εργαζόμαστε και παίζουμε.
Με τους ανθρώπους να περνούν περίπου το 80% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους (και μερικοί, όπως οι ηλικιωμένοι, σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό), η ποιότητα του εσωτερικού αέρα αναγνωρίζεται πλέον ως βασικό ζήτημα στον υγιή σχεδιασμό κτιρίων, από σπίτια και γραφεία, μέχρι νοσοκομεία, σχολεία και εργοστάσια. Πράγματι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δήλωσε ότι, «Η ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο από εξωτερικές όσο και από εσωτερικές πηγές αντιπροσωπεύει τον μοναδικό μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία παγκοσμίως» και προκαλεί επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως, παγκοσμίως.
Ρύπανση και τα σώματά μας
Οι επιπτώσεις της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κυμαίνονται από ήπιες έως εξαιρετικά σοβαρές, ιδιαίτερα όταν εκτίθενται για αρκετά χρόνια. Βραχυπρόθεσμα, η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκεφάλους και ναυτία. Πιο σοβαρά, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να επιδεινώσει το άσθμα.
Η μακροχρόνια έκθεση, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα. Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν επίσης να επηρεαστούν, οδηγώντας σε εγκεφαλικά επεισόδια και σκλήρυνση των αρτηριών.
Ανησυχητικό είναι ότι από την υπερβολική έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεαστεί η ζωής μας σε όλα τα στάδια της. Μελέτες συνδέουν την κακή ποιότητα του αέρα με το χαμηλό βάρος γέννησης στα μωρά, με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής και την επιταχυνόμενη μείωση των πνευμόνων αργότερα στη ζωή. Υπάρχουν ακόμη και αναδυόμενες ενδείξεις που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας και διαβήτη τύπου 2 σε ηλικιωμένους.
Ρύπανση και το μυαλό μας
Εκτός από τις μακροχρόνιες και βραχυπρόθεσμες φυσικές επιπτώσεις, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ψυχική υγεία και μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Μπορεί επίσης να έχει επιζήμια επίδραση στη μαθησιακή ικανότητα των παιδιών, στην ανάρρωση των ασθενών και στην παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού.
Η ποιότητα του αέρα είναι μέρος του συνολικού εσωτερικού μας περιβάλλοντος, το οποίο έχει βαθύ αντίκτυπο στην ψυχική μας ευεξία. Εάν το περιβάλλον μας δεν είναι άνετο, ποτέ δεν θα ευνοήσει την αίσθηση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας. Επομένως, τα ψυχολογικά οφέλη των υγιών εσωτερικών χώρων είναι ξεκάθαρα.

Το οικονομικό κόστος της ρύπανσης
Για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα (και το κακό εσωτερικό περιβάλλον εν γένει) μπορούν να σας φτάσουν στο κατώτατο όριο μίσθωσης-πώλησης. Οι απαιτήσεις από τους ενοικιαστές- αγοραστές μπορεί να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση δαπανηρών διορθωτικών εργασιών τόσο στα δομικά μέρη όσο και στα Η/Μ συστήματα του κτιρίου (από το φωτισμό έως τον έλεγχο του κλίματος). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος λειτουργίας και ενδεχομένως να επηρεάσει τις τιμές αγοράς και ενοικίασης.
Επιπλέον, το κόστος των ασθενειών που σχετίζονται με τη ρύπανση είναι μεγάλο βάρος απο τις υπερβολικά εκτεταμένες υπηρεσίες υγείας. Το Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 28.000 έως 36.000 θανάτους ετησίως. Το κόστος στο Εθνικο Συστημα Υγείας και τον ιδιωτικό τομέα υγειονομικής περίθαλψης, είναι 20 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Περαιτέρω εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η μείωση κατά 1 μg / m3 στην ατμοσφαιρική ρύπανση των λεπτών σωματιδίων για 18 χρόνια θα μπορούσε να αποτρέψει 50.900 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου, 16.500 εγκεφαλικά επεισόδια, 9.300 περιπτώσεις άσθματος και 4.200 καρκίνους του πνεύμονα, μόνο στην Αγγλία.
Δημιουργία υγιέστερων περιβαλλόντων
Με τόσο σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία - καθώς και στις οικονομικές επιπτώσεις - η σημασία της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και ο ρόλος της στο συνολικό εσωτερικό περιβάλλον είναι σαφής. Η ποιότητα του αέρα πρέπει να θεωρείται ζωτικό συστατικό του ελέγχου του κλίματος, ολόκληρου του κτιρίου και να έχει ίση βαρύτητα στη θερμοκρασία, την ενεργειακή απόδοση, την υγρασία και το φωτισμό.
Η ολιστική προσέγγιση του σχεδιασμού συστήματος HVAC είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρέχετε συνεχή παροχή υψηλής ποιότητας, φρέσκου αέρα και απαιτεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της αεροστεγανότητας για την ενεργειακή απόδοση και της βελτιστοποίησης του αερισμού για καλή υγεία. Επιπλέον, αποτελεσματικά μέτρα φιλτραρίσματος και ένα τακτικό πρόγραμμα συντήρησης, θα διασφαλίσουν ότι το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί.