Skip to main content

Κλιματισμός: για ανθρώπους με άσθμα – ο καλύτερός τους φίλος

Η ζέστη το καλοκαίρι δεν είναι ευλογία για τους ανθρώπους με άσθμα. Αυτή η κατάσταση συχνά επιδεινώνεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι η υγρασία και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει επομένως να ελέγχονται όσο περισσότερο γίνεται. Αντίθετα από ότι πιστεύεται γενικώς, ο κλιματισμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα άτομα με άσθμα.

Οι αιτίες του άσθματος

Οι ακριβείς αιτίες του άσθματος είναι άγνωστες αλλά αυτή η κατάσταση επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι τα γονίδια, ο τρόπος ζωής και οι αλλεργίες. Το περιβάλλον επίσης παίζει έναν σημαντικό ρόλο: η αστικοποίηση, η ρύπανση και ο κακός εξαερισμός εσωτερικών χώρων επιδεινώνουν τα συμπτώματα και μπορούν να προκαλέσουν άσθμα σε μικρά παιδιά. Τέλος μια κρίση άσθματος μπορεί να προκληθεί από διάφορα συγκεκριμένα ερεθίσματα, παρότι αυτά ποικίλουν από άτομο σε άτομο και αναλόγως τη χρονική περίοδο. Κάποιες πληροφορίες:

 • Αλλεργικά ερεθίσματα: ακάρεα, τρίχωμα ζώων, μούχλα, γύρη, ζωική πρωτεΐνη και πρόσθετα τροφίμων.
 • Μη αλλεργικά ερεθίσματα: καπνός, καυσαέρια, ατμοί μπογιάς, άρωμα, απορρυπαντικά, κιμωλία, μελάνι εκτύπωσης, νέφος, θερμικές διακυμάνσεις, ψυχρός αέρας. Όλοι είναι επιρρεπείς σε τέτοια ερεθίσματα αλλά ένα ασθματικό άτομο είναι ακόμα πιο ευαίσθητο από όλους.
 • Τα φάρμακα, η σωματική κόπωση, το στρες, τα δυνατά συναισθήματα και ο υπεραερισμός επίσης μπορούν να επιφέρουν μια κρίση. Οι λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών μπορούν προσωρινά να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Διαχείριση του άσθματός σας

Τα ασθματικά άτομα υποφέρουν από σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, συνεχή βήχα και κόπωση. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, η κατάσταση ελέγχεται πολύ αποτελεσματικά με την αποφυγή των ερεθισμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Έτσι συστήνεται να αερίζετε και να καθαρίζετε το σπίτι σας σχολαστικά, προσέχοντας ιδιαίτερα το υπνοδωμάτιο. Επιπλέον είναι σημαντικό να αποφεύγετε έκθεση στον καπνό τσιγάρου (ακόμα και σε παθητική κατάσταση), να κάνετε επαρκή άσκηση, φυσικά όταν υπάρχουν ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες, και να χάσετε υπερβάλλον βάρος.

Το άσθμα και η καλοκαιρινή ζέστη

Όπως συμβαίνει με την αλλεργική ρινίτιδα, η ζέστη επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της υγρασίας και στην πιο συχνή απουσία αέρα, τα οποία αυξάνουν το επίπεδο γύρης και επιφέρουν συσσώρευση της θερινής αιθαλομίχλης.

Ορισμένες συμβουλές:

 • Πίνετε αρκετό νερό ώστε να εμποδίζετε ξηρότητα των βλεννογόνων στις αναπνευστικές οδούς. Ο χυμός τομάτας, το γάλα και οι χυμοί φρούτων επίσης επιτρέπονται αλλά πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, τσαγιού ή καφέ.
 • Αποφεύγετε την υπερβολική καταπόνηση. Μην αθλείστε σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30°C. Επίσης αποφεύγετε την αιθαλομίχλη, τον καπνό και οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει τις αναπνευστικές οδούς.
 • Αποφεύγετε τη ζέστη και αναζητάτε δροσερούς χώρους. Τοποθετείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μια κρύα πετσέτα στο πίσω μέρος του αυχένα σας, παραμένετε στη σκιά και διατηρείτε το σπίτι σας δροσερό.
 • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται και ρωτήστε εάν μπορείτε να αυξήσετε τη δόση φαρμάκου.
 • Το παιδί σας υποφέρει από άσθμα; Ποτέ μην το αφήνετε μόνο του στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο όταν κάνει πολύ ζέστη.

Κλιματισμός για την καταπολέμηση του άσθματος

Δεδομένης της κρίσιμης σημασίας των περιβαλλοντικών παραγόντων σε αυτή την κατάσταση, ο κλιματισμός ή ένας καθαριστής αέρα είναι μια επιλογή βοήθειας για ανθρώπους με άσθμα. Καθαρίζουν τον αέρα από επιβλαβείς ουσίες και ο κλιματισμός δημιουργεί επίσης μια πιο ευχάριστη θερμοκρασία, υπό την προϋπόθεση ότι το σύστημα χρησιμοποιείται και συντηρείται σωστά. Τέλος μπορείτε να λάβετε συγκεκριμένα μέτρα ανάλογα με τα ερεθίσματα που ενεργοποιούν τις κρίσεις:

 • Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας βρίσκεται μεταξύ 40 και 60%. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σε πολύ ξηρό αλλά και πολύ υγρό περιβάλλον. Εάν έχετε αλλεργία σε ακάρεα ή μούχλα, να γνωρίζετε ότι τους αρέσουν η υγρασία και η ζέστη. Αντίθετα ένας αέρας πολύ ξηρός επιφέρει αίσθηση σφιξίματος και δύσπνοιας.
 • Βεβαιώνεστε ότι η διαφορά μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας δεν είναι πολύ μεγάλη και ότι δεν υπερβαίνει τους πέντε έως οχτώ βαθμούς. Οποιαδήποτε μεγαλύτερη διαφορά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άσθματος.
 • Επιλέξτε ένα κλιματιστικό μηχάνημα με καθαριστή αέρα ή με σύστημα με δυνατότητα ύγρανσης και αφύγρανσης του αέρα.
 • Το κλιματιστικό πρέπει να ελέγχεται τακτικά ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη λειτουργία του συστήματος.
κλιματισμός και άσθμα

Σχετικά στοιχεία

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες

Βρείτε Συνεργάτη

Χρειάζεστε βοήθεια;

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες

Βρείτε Συνεργάτη

Χρειάζεστε βοήθεια;

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες

Χρειάζεστε βοήθεια;

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες

Εικονικό Κέντρο Εμπειρίας της Daikin

Χρειάζεστε βοήθεια;

Χρειάζεστε βοήθεια;