Skip to main content

Τι πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τη συντήρηση μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο μια αντλία θερμότητας όσον αφορά την αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση κόστους, είναι σημαντικό να γίνεται συντήρηση και σέρβις τακτικά και σωστά

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα (γνωστές επίσης ως κλιματιστικά) αποδίδουν διαφορετικά από ό,τι ένας τυπικός λέβητας ή σύστημα θέρμανσης. Είναι σημαντικό να εκτελείς τακτικούς ελέγχους και ετήσια σέρβις για να διασφαλίσεις ότι η αντλία θερμότητας λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά.

Τακτική συντήρηση της αντλίας συντήρησης για μεγάλη διάρκεια ζωής

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα είναι πρωτοποριακές λύσεις για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, οι οποίες δεν έχουν τις μεγάλες ανάγκες συντήρησης των παραδοσιακών συστημάτων θέρμανσης. Παρ' όλα αυτά, αν θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη μονάδα σου, ακολούθησε αυτές τις απλές τεχνικές για τη φροντίδα της και φρόντισε να της κάνεις σέρβις κάθε χρόνο.

Το προγραμματισμένο σέρβις, οι συχνοί έλεγχοι συντήρησης και ο τακτικός καθαρισμός θα επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής του συστήματος και θα διατηρήσουν την ενεργειακή του αποδοτικότητα. Εξάλλου, οι τακτικοί έλεγχοι είναι πολύ πιο οικονομικοί μακροπρόθεσμα από ό,τι οι επισκευές συγκεκριμένων βλαβών. Βελτιώνουν την αποδοτικότητα, μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και ελαχιστοποιούν την πιθανότητα βλάβης του συστήματος. Αν φροντίζεις μια μονάδα αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα, θα μπορέσει να λειτουργεί για δεκαετίες.

Υγιής μονάδα είναι η καθαρή μονάδα

Ο καθαρισμός είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους προληπτικής συντήρησης μιας αντλίας συντήρησης και διασφαλίζει ότι το σύστημά σου θα λειτουργεί αποδοτικά και ο αέρας στον χώρο σου θα παραμένει υγιεινός. Οι περισσότερες αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα έχουν προσβάσιμα φίλτρα αέρα και αποσμητικά φίλτρα, τα οποία μπορείς εύκολα να αφαιρέσεις και να καθαρίσεις. Απλώς ακολούθησε αυτά τα εφτά βήματα:

1. Απενεργοποίησε τη μονάδα

2. Σήκωσε το πάνελ για να αποκτήσεις πρόσβαση στα φίλτρα.

3. Ξεκούμπωσε προσεκτικά τα φίλτρα αέρα και αφαίρεσέ τα.

4. Ξεκούμπωσε και σύρε προς τα έξω τα πάνελ του αποσμητικού φίλτρου.

5. Βούρτσισε προσεκτικά τα φίλτρα χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας ή πλύνε τα με χλιαρό νερό και ήπιο απορρυπαντικό.

6. Άφησέ τα να στεγνώσουν στον αέρα, προφυλαγμένα από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, και έπειτα τοποθέτησέ τα ξανά στη μονάδα.

7. Τέλος, σκούπισε το εξωτερικό της κλειστής μονάδας με ένα καθαρό, μαλακό πανί.

Αποδοτική λειτουργία

Μια σωστά συντηρημένη αντλία θερμότητας έχει καλύτερη απόδοση όσον αφορά τη διατήρηση του αέρα στο σπίτι σου σε μια καθορισμένη θερμοκρασία και την ομοιόμορφη κατανομή του. Ακολουθούν μερικές άλλες απλές συμβουλές για να διασφαλίσεις ότι η αντλία θερμότητας αέρα-αέρα λειτουργεί αποδοτικά:

  • Φρόντισε να υπάρχει πάντα ροή αέρα γύρω από την αντλία θερμότητας, μέσα και έξω. Βεβαιώσου ότι δεν υπάρχει τίποτα που να την εμποδίζει.
  • Ρύθμισε κατάλληλα τη ροή του αέρα και την κατεύθυνση.
  • Φρόντισε να είναι πάντα κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες.
  • Ρύθμισε την αντλία θερμότητας σε μια κατάλληλη θερμοκρασία.
  • Κάνε τακτικά έλεγχο για τυχόν διαρροές ή μεταβολές στη ροή του αέρα.

Τακτική επαγγελματική συντήρηση

Προτείνουμε να γίνεται σέρβις μία φορά κάθε χρόνο από ειδικευμένο μηχανικό. Στη διάρκεια του σέρβις μιας αντλίας θερμότητας, ο τεχνικός θα εκτελέσει έναν ολοκληρωμένο έλεγχο του συστήματος, στον οποίο περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Συμπλήρωση του ψυκτικού υγρού, αν έχει πέσει η στάθμη του
  • Μέτρηση της ροής αέρα για να διασφαλιστεί ότι είναι επαρκής.
  • Επιθεώρηση φίλτρων και άλλων εξαρτημάτων για τυχόν ακαθαρσίες
  • Εντοπισμός τυχόν φθορών.
  • Διασφάλιση σωστής λειτουργίας του τηλεχειριστηρίου.

Η προληπτική συντήρηση μιας αντλίας θερμότητας αέρα-αέρα είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις τα έξοδα λειτουργίας χαμηλά, να αποφύγεις δαπανηρές επισκευές και να διασφαλίσεις τη συνεχή αξιοπιστία της – ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματά της για πολλά χρόνια.

Άντρας διασχίζει το καθιστικό απολαμβάνοντας τον δροσερό αέρα
Κομψός εσωτερικός χώρος στον οποίο δεσπόζει μια επιτοίχια μονάδα κλιματισμού