Skip to main content

Η παγκόσμια ιστορία μας

Daikin: Δημιουργώντας μια πιο υγιή και πιο βιώσιμη κοινωνία από το 1924

Μια ιστορία καινοτομίας

Από την ίδρυση της Daikin περίπου έναν αιώνα πριν, η αποστολή μας είναι να βελτιώνουμε τον αέρα που μας περιβάλλει. Ανέκαθεν χρησιμοποιούσαμε την τεχνογνωσία μας για να βελτιώνουμε τη ζωή των ανθρώπων και να συμβάλλουμε σε μια πιο υγιή και βιώσιμη κοινωνία.

Το 1924, ο Akira Yamada ίδρυσε την Osaka Kinzoku Kogyosho Ltd, η οποία το 1963 μετονομάστηκε σε Daikin. Από το 1933 ερευνούσαμε ήδη τη χρήση φθοριούχων ψυκτικών μέσων. Ήταν η αρχή μιας αναζήτησης για την ανάπτυξη των πιο άνετων, ενεργειακά αποδοτικών ψυκτικών και συστημάτων ψύξης.

Οι επιβάτες της Ιαπωνίας ήταν από τους πρώτους που επωφελήθηκαν το 1936, όταν λανσάραμε το Mifujirator, το οποίο παρείχε κλιματισμό στα τρένα. Από τότε, συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτές τις πρώιμες καινοτομίες.

Τα θεμέλια μιας ηγετικής ιστορίας

Από τη δεκαετία του 1950 εστιάζουμε στην καινοτομία. Στις αρχές της δεκαετίας του 60' ήμασταν ο πρώτος ιαπωνικός κατασκευαστής μαζικής παραγωγής αυτόνομου κλιματιστικού εξοπλισμού τύπου πακέτου. Επτά χρόνια αργότερα, κυκλοφορήσαμε το πρώτο κλιματιστικό με βάση την τεχνολογία αντλιών θερμότητας, θέτοντας τις βάσεις για την ηγετική μας θέση σε αυτόν τον τομέα.

Στη δεκαετία του 70', η Daikin ξεκίνησε την παγκόσμια επέκτασή της με τον πρώτο μη εγχώριο οργανισμό στην Οστάνδη, στο Βέλγιο: την Daikin Europe N.V. Το αντικείμενό της ήταν να αναπτύξει, να κατασκευάσει και να προωθήσει προϊόντα για τις Ευρωπαϊκές αγορές. Το 1982, παρουσιάσαμε το πρώτο σύστημα VRV (μεταβαλλόμενος όγκος ψυκτικού) στην Ιαπωνία, παρέχοντας μια αποδοτική ενεργειακά, ευέλικτη λύση για κάθε κτίριο.

Η Daikin Europe άρχισε να επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς στις αρχές της δεκαετίας του 90'. Δημιουργήσαμε θυγατρικές εταιρείες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η επιτυχία μας οφείλεται στα δημοφιλή, ενεργειακά αποδοτικά VRV συστήματά μας, στην αυξανόμενη ζήτηση για οικιακό κλιματισμό και στις εξαιρετικές μας συνεργασίες με τους εγκαταστάτες.

Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη για αλλαγή

Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ξεκινήσαμε να διευρύνουμε την γκάμα προϊόντων μας ώστε να περιλαμβάνει προϊόντα θέρμανσης και επαγγελματικής ψύξης. Στην Ευρώπη, η ζήτηση για θέρμανση εξακολουθούσε να είναι αρκετά υψηλότερη από την ανάγκη για κλιματισμό. Ενώ η αγορά θέρμανσης εξυπηρετούνταν κυρίως από καυστήρες πετρελαίου, αερίου ή ξύλου, χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία μας για να αναπτύξουμε την αντλία θερμότητας αέρα-νερού Daikin Altherma. Κυκλοφορήσαμε το προϊόν το 2006, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες κατοικιών μια απλή, βιώσιμη λύση θέρμανσης και ψύξης.

Τα πράγματα αλλάζουν και στον κόσμο της επαγγελματικής ψύξης. Είδαμε την προοπτική συνολικών λύσεων θέρμανσης, ψύξης και επαγγελματικής ψύξης και αρχίσαμε να τις διαθέτουμε στην αγορά με την κυκλοφορία του Conveni-Pack. Τα συστήματά μας προσφέρουν τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά τις ψυχρότερες εποχές, όταν τα σούπερ μάρκετ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θερμότητα που παράγεται από τα ψυγεία τους για τη θέρμανση των καταστημάτων τους.

Παγκόσμιος ηγέτης, τότε και τώρα

Μεταξύ 2016 και 2018 η Daikin εξαγόρασε τέσσερις κατασκευαστές συστημάτων ψύξης με έδρα στην Ευρώπη: Zanotti, Tewis, Hubbard και AHT. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να παρέχουμε βιώσιμα προϊόντα για ολόκληρη την αλυσίδα ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ψύξης μεταφοράς και των ντουλαπιών σούπερ μάρκετ.

Παρόλο που η Daikin Europe, από την αρχή, είχε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, επισημοποιήσαμε αυτό το κομμάτι των λειτουργιών μας το 2011 με το Κέντρο Ανάπτυξης EMEA (Europe, Middle East, Africa). Σήμερα, το κέντρο κατέχει ηγετική θέση στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης παγκοσμίως για τις τεχνολογίες θέρμανσης αντλιών θερμότητας και επαγγελματικής ψύξης.

Ως πρωτοπόρος καινοτομίας και βιωσιμότητας, το 2021 η Daikin ανακοίνωσε το πλάνο της για το Fusion 2025. Με αυτό το πλάνο ηγούμαστε της μετάβασης σε μια κοινωνία με ουδέτερο αποτύπωμα, παραμένοντας πιστοί στην αρχική αποστολή μας.