Related articles
Το σπίτι μας είναι πολλα περισσότερα από το που ζούμε, είναι το σπιτικό μας, το καταφύγιο μας, εκεί όπου είμαστε ασφαλείς. Το περιβάλλον που δημιουργούμε στο σπίτι μας είναι απαραίτητο για να είμαστε άνετοι και υγιείς, ο αέρας που αναπνέουμε πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός.
Ρύπανση στο σπίτι
Μέσα στα σπίτια μας οι ρύποι είναι πιο συγκεντρωμένοι από ό,τι έξω, καθώς, εκτός από τη ρύπανση που μπορεί να φιλτραριστεί έξω, υπάρχουν αρκετές πηγές ρύπων μέσα στο ίδιο το σπίτι. Για παράδειγμα, οι ίδιοι οι κάτοικοι ή τα κατοικίδια ζώα.
Ο καπνός του τσιγάρου είναι ένας από τους σημαντικότερους ρύπους στην Ευρώπη, αλλά θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη και άλλοι, όπως το νερό και η υγρασία, που συμβάλλουν στην εμφάνιση μούχλας, μυκήτων, αλλεργιογόνων και βακτηρίων. Μια άλλη πηγή ρύπανσης είναι τα υλικά κατασκευής και επίπλων, τα οποία εκπέμπουν μια σειρά πτητικών οργανικών ενώσεων που επιπλέουν στον αέρα και που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία. Ομοίως, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό, τα αποσμητικά χώρου, τα φυτοφάρμακα, τα χρώματα κ.α., αποτελούν πηγή έκθεσης σε επικίνδυνα σωματίδια.
Η απρόσεκτη συντήρηση του σπιτιού και του εξοπλισμού του μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση. Οι ρωγμές στους τοίχους, για παράδειγμα, επιτρέπουν τη διείσδυση αέριου ραδονίου, των οποίων οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολύ επιβλαβείς. 1
Πώς να μετρήσετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι;
Για να μάθουμε τι ποιότητα έχει ο αέρας στο σπίτι μας, πρέπει να ληφθούν υπόψη διαφορετικές πτυχές. Πρώτον, η ικανοποίηση των κατοίκων με τον αέρα που αναπνέουν. Αυτό μπορεί να ληφθεί υπόψη, για παράδειγμα, εάν γίνονται αντιληπτές δυσάρεστες οσμές ή εάν έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με κακή ποιότητα αέρα.
Ταυτόχρονα, η συγκέντρωση των ρύπων μπορεί επίσης να αναλυθεί με διαφορετικές μεθόδους, όπως άμεση ανάγνωση μέσω συνεχούς ανάλυσης με συγκεκριμένες συσκευές ή λήψη δειγμάτων για μελέτη αργότερα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευών για τη μέτρηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα. Αυτά παρακολουθούν συνεχώς το περιβάλλον και μας προειδοποιούν όταν ξεπεραστούν τα συνιστώμενα επίπεδα μόλυνσης. Επιπλέον, συμβουλεύουν πότε είναι καλύτερο να αερίζετε το σπίτι με βάση την ποιότητα του εξωτερικού αέρα. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται είναι 2 :
- Αισθητήρες CO2: μετρήστε τη συγκέντρωση αυτού του αερίου σε μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) μέσω υπερύθρων.
- Αισθητήρες συγκέντρωσης VOC: υπολογίστε την ποσότητα πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) που υπάρχουν στον αέρα. Μπορούν να προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως προϊόντα καθαρισμού και υγιεινής ή δομικά προϊόντα.
- Αισθητήρες PM2.5: λεπτά σωματίδια σε εναιώρημα μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Για να μετρηθεί η παρουσία του στον αέρα, χρησιμοποιούνται αισθητήρες τύπου λέιζερ.
Αισθητήρες υγρασίας: αξιολογήστε την υγρασία και τη θερμοκρασία για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας και ανεπιθύμητων βακτηρίων

Προβλήματα εσωτερικού αέρα κακής ποιότητας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εκτιμά ότι η έκθεση σε ρύπανση εσωτερικού χώρου προκαλεί από ήπιες επιδράσεις στην αναπνευστική οδό, όπως ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, επιπεφυκίτιδα κ.α., σε συστηματικές επιδράσεις όπως πονοκέφαλος, δυσκολία συγκέντρωσης κ.α. και μεταξυ των πιο σοβαρών επιδράσεων, έχουν τεκμηριωθεί, χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες, άσθμα, μυϊκός πόνος, επιληπτικές κρίσεις, ενδοκρινικές διαταραχές και πολλά άλλα. Τελικά, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων και της υγείας. 3
Συμβουλές
- Αερισμός του σπιτιού σας καθημερινά.
- Χρησιμοποιείτε συστήματα φιλτραρίσματος και καθαρισμού αέρα. (ß εδώ μπορεις να βαλεις Link στους Καθαριστες Αερα μας)
- Μην καπνίζετε σε εσωτερικούς χώρους.
- Χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε.
- Η NASA 4 προτείνει τη διακόσμηση του σπιτιού σας με φυτά όπως potus, φοίνικα μπαμπού, καουτσούκ ή sansevieria, τα οποία απορροφούν ρύπους από τον αέρα.
- Ελέγξτε το επίπεδο υγρασίας του εσωτερικού ώστε να είναι περίπου 40%. Προσέξτε για πιθανές διαρροές νερού στην οροφή ή στους τοίχους και αποφύγετε να κρεμάτε ρούχα σε εσωτερικούς χώρους.
- Διατηρήστε μια κατάλληλη και άνετη θερμοκρασία, ειδικά στα δωμάτια που επισκέπτεστε συχνότερα.5
- Βεβαιωθείτε ότι τα υλικά των επίπλων, των πινάκων ή των υφασμάτων είναι φυσικής προέλευσης.
Πηγές
Συνδέσεις
[1] https://www.osman.es/download/guias/osman/cai_osman.pdf
[2] https://www.fundacionaquae.org/como-se-mide-calidad-aire/
[3] https://www.osman.es/download/guias/osman/cai_osman.pdf
[4] https://ntrs.nasa.gov/search.jsp?R=19930073077
[5] https://www.blf.org.uk/support-for-you/indoor-air-pollution/improving-air-quality